Botox er verdens mest populære kosmetiske behandling. Præparatets historie spænder sig over mere end 100 år, og tilfældigheder har gjort, at Botox har udviklet sig fra at være et giftstof til en kosmetisk mirakelkur. Mest kendt er Botox’ virkning mod rynker, men vidundermidlet bruges faktisk til at afhjælpe en lang række andre problematikker i kroppen. Læs mere om det her.
Det er ikke til at komme udenom. Botox er verdens mest populære ikke-invasive kosmetiske behandling. Tendensen er ens over hele verden.
Ifølge Statista er Botox den kosmetiske behandling, der blev udført allerflest gange i 2020. Det år blev der udført 6,2 millioner Botox-behandlinger globalt. Til sammenligning blev der foretaget 4 millioner filler-behandlinger og på tredjepladsen kom hårfjerning med 1,8 millioner behandlinger.
Den samme udvikling ses i Danmark. Her blev Botox først godkendt i 2011. Alligevel er det også den mest efterspurgte behandling her – og populariteten voksen.
En undersøgelse foretaget af Voxmeter i 2020 viste, at 1,7 % af danskerne havde fået lavet en kosmetisk injektionsbehandling med Botox eller filler. Det svarer til lidt over 64.000 personer.
I det store perspektiv kan det virke som et lille tal, men det er kun begyndelsen. Undersøgelsen pegede nemlig også på, at mere end hver tiende danske kvinde har planer om at få foretaget en kosmetisk behandling. Det samme gør sig gældende for hver 20. danske mand.
Læs mere om vores Botox-behandlinger her.
Giftigt i store mængder - foryngende i små
Botox vilde succes har ikke umiddelbart været til at forudse. Botox er nemlig et toxin. Når madvarer bliver for gamle, kan der opstå en bakterie, der hedder Clostridium botulinum. Bakterien danner giftstoffet Botulinum Toxin, der har den egenskab, at den kan lamme muskler.
Botulinum Toxins effekter omtales første gang i et sygdomdsudbrød i Europa i 1735, hvor man mistænkte en familie for at være blevet forgiftet af at spise nogle pølser. Derfor er Botulinum Toxin også kendt under det knap så flatterende navn - pølseforgiftning.
At Botulinum Toxins havde andre egenskaber end blot forgiftning blev klart i 1897. Der opdagede den tyske læge, Justinus Kerner, at giftstoffet ganske vist var farligt og potentielt dødeligt, hvis det blev indtaget – særligt i store mængder - men blev det brugt i små mængder andre steder i kroppen, havde Botulinum Toxins lammende effekter en lang række positive sidegevinster – særligt overfor spastiske lammelser.
I årene efter bølgede interessen og forskningen i præparet frem og tilbage. I 1920 begyndte en amerikansk forsker at eksperimentere med at isolere giftstoffet, botulinum toxin. Det lykkedes først 20 år senere i 1940.
I 1970’erne kom de første tests af botulinum toxins lammende effekt på behandlingen af skelen. Testene havde god effekt og viste samtidig, at præparatet havde en udglattende effekt på bekymringsrynken i glabella, hvor man sprøjtede præparatet ind.
Det var dog først i 1989, 254 år efter, at de lammende effekter første gang blev omtalt, at firmaet Allergan fik godkendt deres præparat Botulinum Toxin type A hos det amerikanske FDA (Food and Drug Administration).
Det blev begyndelsen på Botox som de fleste kender det i dag.
Se vores kunders ”før & efter-billeder” lige her.
Hvad er Botox?
Botox er et mærkevarenavn på præparatet Botulinum Toxin type A – og formentlig det mest kendte af alle mærker.
Som vi beskrev i det forrige afsnit, er Botulinum Toxin et giftsstof, der dannes af bakterien Clostridium botulinum, som har en lammende effekt på musklerne. Det er vigtigt at understrege, at selvom giftstoffet er farligt at indtage, så har dets funktioner en helt anden virkning, når produktet bruges andre steder i kroppen.
Botox, som bruges til kosmetiske behandlinger, reducerer musklernes evne til at trække sig sammen i de områder, hvor præparatet indsprøjtes. Præparatet bruges i meget små mængder, og injiceres lokalt. Netop derfor er det ikke farligt, og påvirker ikke andre områder af kroppen.
Botox er mest kendt for sine rynkereducerende kvaliteter, men bruges i behandling til en lang række andre problematikker og sygdomme, bl.a.:
- Skelen
- Spastiske lammelser
- Inkontinens og overaktiv blære
- Overdreven svedproduktion i hænder og armhuler
- Nogle har også fundet brug af Botox lindrende ved migræne.
Læs også: 7 grunde til at skifte dine almindelige hudplejeprodukter ud med klinisk hudpleje
Rynkebehandling med Botox
I rynkebehandling er det også Botox’ muskellammende effekter, der bruges.
Botox blokerer nemlig det signalstof, som nerverne bruger til at sende beskeder fra hjernen til kroppens muskler. Når der blokeres for kommunikationen, får nerverne ikke sendt deres beskeder videre til musklerne, som derfor ikke trækker sig sammen.
Resultatet er en afslappet muskel, og det udglatter huden, så den er mere jævn og mindre rynket.
Botox er særlig effektiv til at behandle;
- Bekymringsrynken mellem øjenbrynene (glabella)
- Pandelinjer og kragetæer omkring øjnene
- Smilelinjer og rynker på halsen.
Derudover bruges Botox også til at løfte:
- Øjenbryn og øjenlåg
- Mundvigene
- Læberne (obs. dette er ikke den samme behandling som filler).
Botox kan også anvendes til at:
- Reducere tandkødssmil også kendt som gummy smile
- Afslappe hagen
- Gøre kæben smallere.
Kan Botox gøre det alene?
Kan du komme af med alle dine rynker med Botox alene? Det afhænger af dine rynker.
Man skelner mellem dynamiske og statiske rynker:
Dynamiske rynker er dem, der påvirkes af dine muskler, og ansigtsmimik.
Statiske rynker er de folder, der er synlige i huden, når du hviler ansigtsmusklerne.
I takt med, at vi bliver ældre, falder mængden af naturlige stoffer såsom kollagen, elastin og hyaluronsyre, som giver huden struktur og volumen.
Med alderen får huden gradvist sværere ved at finde tilbage til sin position efter ansigtsudtryk, og med tiden danner det statiske rynker. For meget sol kan også forårsage statiske rynker.
Som udgangspunkt har Botox kun en effektiv virkning på de dynamiske rynker, fordi de går ind og lammer musklerne, som danner rynkerne. Jo flere regelmæssige behandlinger, der er udført, jo længere og bedre et resultat opnår du. Fillers såsom Restylane og Teosyal er derimod meget effektive mod statiske rynker, fordi de går ind og fylder rynkens fuge ud.
For et optimalt resultat kan der derfor være brug for behandling med både Botox og ikke-permanente fillers og evt. andre typer behandlinger såsom IPL.
Husk, du er altid velkommen til at booke en gratis vejledende behandling, hvis du går med tanker om kosmetiske behandlinger.
Udfyld vores kontakt formular her.
Er der bivirkninger ved Botox?
Det er vigtigt at huske, at der er risici forbundet med alle typer indgreb – store som små.
Botox behandlinger er underlagt Styrelsen for Patientsikkerhed og skal foretages af en registreret sygeplejerske eller læge på en autoriseret klinik. Behandlinger er derfor yderst sjældent risikofyldte og har sjældent bivirkninger, så længe du bliver behandlet af en dygtig og autoriseret behandler, og følger retningslinjerne for behandlingen.
Blandt rapporterede sjældne bivirkninger er; Lammelse af muskler udenfor det ønskede område, at øjenlåg og bryn hænger lidt - dette forsvinder, når effekten af Botox aftager, men varer altså lige så længe som den ønskede effekt.
Nogle få oplever kortvarig hovedpine efter behandling, og blandt de meget sjældne får nogle alvorlige allergiske reaktioner eller dobbeltsyn og uklart syn.
I disse tilfælde bør du kontakte din klinik og få vejledning, samt eventuelt opsøge læge.
NUAN er også klar til at hjælpe dig, hvis du oplever gener efter behandlingen.
Læs også: Er din kosmetiske skønhedsklinik sikker? Sådan kan du tjekke det

Hvordan foregår behandlingen?
Selvom Botox på mange måder er et mindre kosmetisk indgreb, så er det ikke bare en behandling, der kan klares i middagspausen – særligt, hvis det er din første.
Inden du får lavet din første behandling i NUAN skal du først til en gratis og uforpligtende konsultation ved vores kosmetiske sygeplejerske og vores læge.
Her vurderer vi dine behov og ønsker for behandlingen, og sammen lægger vi en plan for at opnå de bedste resultater for dig. Ved selve behandlingen følger vi planen, der er lagt og afklarer eventuelle yderligere spørgsmål.
I NUAN afviser vi ikke mennesker, men vi kan afvise at foretage en behandling, hvis vi vurderer, at der ikke er kosmetisk indikation indenfor vores etiske rammer, hvor vi skal bevare dig.
Ud over den mundtlige vejledning ved konsultationen, får du også skriftlig information udleveret omkring din behandling. Du får også lovpligtig minimum 48 timers betænkningstid, inden vi behandlingen må foretages.
Når du skal behandles, desinficerer vi området, tager lovpligtige billeder til din journal og aftegner den mimiske aktivitet, så vi ved præcist, hvor Botoxen skal injiceres for at have størst effekt og opnå det ønskede resultat.
Lige efter behandlingen kan du have myggestikslignende rødme ved injektionsstedet, som vil lægge sig ganske hurtigt. Du kan opleve let ømhed i det behandlede område i timerne efter din behandling.
Efter 3-8 dage vil du kunne mærke den påbegyndende effekt og efter et par uger kommer den fulde effekt. Efter 3-6 måneder forsvinder effekten, og der vil det være nødvendigt at gentage behandlingen. Effektens varighed afhænger af, hvor stærke dine muskler er ved starten af forløbet, samt for mange regelmæssige behandler du har fået foretaget.
Se vores kunders ”før & efter-billeder” lige her.
Læs mere om NUANs Botox-behandlinger her.