Botox og ikke-permanente fillers har kun været bredt tilgængeligt på det globale marked i nogle få årtier, men de er allerede blevet verdens mest populære kosmetiske behandlinger. Hvad er forskellen på de to præparater, og hvilke behandlinger bruges de til?
Læs mere om det her.
Du behøver ikke grave dybt i trendrapporterne for at kunne konstatere, at ikke-invasive kosmetiske behandlinger er i vækst.
Særligt rynkereducerende og anti-age behandlinger er populære. Alene i 2020 blev der registreret mere end 10 millioner behandlinger med botox og ikke-permanente fillers.
Ved første øjekast kan det være svært at se, hvad forskellen egentlig er på de to rynkeudryddende præparater - især, hvis du er en helt ny klient i den kosmetiske branche.
De to behandlingsformer har da også nogle ting til fælles. Både botox og ikke-permanente fillers har nemlig en foryngende anti-age effekt på rynker, fine linjer og dybe furer i huden, men så stopper sammenligningen også her.
Der er nemlig flere områder, hvor behandlingen og effekten af de to kosmetiske behandlinger er forskellige.
1. Botox er et giftstof, filler er en syre
Botox er et mærkevarenavn på lægemidlet / medicinen: Botulinum Toxin type A – og er formentlig det mest kendte af alle mærker.
Botulinum Toxin er et giftsstof, der dannes af bakterien Clostridium botulinum. Giftstoffet har en lammende effekt på musklerne, og reducerer deres evne til at trække sig sammen i de områder, hvor præparatet indsprøjtes.
Botox bruges i behandling til en lang række problematikker og sygdomme, men er mest kendt for sine rynkereducerende kvaliteter.
Ikke-permanente fillers er en gel, som består af hyaluronsyre. Hyaluronsyre produceres naturligt i kroppen, hvor den hjælper med en række forskellige ting. Hyaluronsyre har nemlig den fantastiske egenskab, at den kan binde vand – faktisk 1.000 gange sin egen vægt – og ud over at hjælpe til med sårheling, så er det også hyaluronsyren, der bl.a. er med til at holde huden ung.
Desværre falder produktionen af hyaluronsyre med alderen, og som erstatning findes der i dag en række cremer, serums og piller, der indeholder syren – og så er der ikke-permanente fillers.
Som du måske har gættet ud fra navnet, så bruges ikke-permanente fillers til at ”fylde ud”, og derfor er den fugtbindende, helende og foryngende hyaluronsyre i ikke-permanente fillers og bruges til at skabe fylde i læber, fylde dybe rynker, ar mv. ud.

2. Botox lammer musklen, fillers fylder rynker ud
Den største forskel på Botox og ikke-permanente fillers skal formentlig findes i de områder, de bruges til at behandle.
Man skelner mellem dynamiske og statiske rynker.
Dynamiske rynker er dem, der påvirkes af dine muskler, og ansigtsmimik.
Statiske rynker er de folder, der er synlige i huden, når du hviler ansigtsmusklerne.
I takt med, at vi bliver ældre, falder mængden af naturlige stoffer såsom kollagen, elastin og hyaluronsyre, som giver huden struktur og volumen.
Med alderen får huden gradvist sværere ved at finde tilbage til sin position efter ansigtsudtryk, og med tiden danner det statiske rynker og linjer. For meget sol kan også være med til at forårsage statiske rynker.
Som udgangspunkt har Botox kun en effektiv virkning på de dynamiske rynker, fordi de går ind og lammer musklerne, som danner rynkerne. Ikke-permanente fillers er derimod meget effektive mod statiske rynker, fordi de går ind og fylder rynkens fuge ud.
For et optimalt resultat kan der derfor være brug for behandling med både Botox og ikke-permanente fillers og evt. andre typer behandlinger såsom IPL.
HUSK, at du altid er velkommen til at booke en gratis vejledende behandling, hvis du går med tanker om Botox og fillers.
Bestil et opkald fra NUAN her.
3. Botox skal aftage, ikke-permanente fillers kan opløses
Hverken Botox eller ikke-permanente fillers er designet til at holde deres effekt for evigt, og har aftagende effekt efter 3-12 måneder, alt efter om der er tale om Botox eller ikke-permanente fillers.
Dog kan mange års brug af Botox have den effekt, at musklen ikke bruges nok, og derfor bliver ”slap” af sig selv, og dermed forstærkes Botox' virkning. Det hører dog til sjældenhederne.
Hvis du får en kosmetisk behandling med Botox og fortryder, eller indgrebet ikke går som det skal, så er der desværre ikke meget andet at gøre, end at vente på, at effekten af præparatet tager af.
Får du derimod en behandling med ikke-permanente fillers, som ikke giver det ønskede resultat, så kan gelen opløses, og virkningen vil fortage relativt hurtigt efter.
Læs også: Er din kosmetiske skønhedsklinik sikker? Sådan kan du tjekke det
Fantastiske hver for sig, mirakuløse sammen
Som du har kunne læse i de foregående afsnit, så er der temmelig stor forskel på Botox og ikke-permanente fillers, selvom målet er det samme – nemlig at forynge dit udseende.
Der er rynker, der kan behandles med Botox alene, ligesom der er rynker eller behandlinger, hvor der kun er brug for ikke-permanente fillers. Men tit er rynkebehandling ikke et spørgsmål om enten Botox eller ikke-permanente fillers. Det er langt oftere et spørgsmål om både/og.
Hver for sig har begge typer behandlinger en masse styrker og fordele, men sammen kan de udføre mirakler.
Det kan du læse mere om her: Link til blog om fem plastikirurgiske behandlinger du kan droppe til fordel for Botox og filler.
HUSK, at du altid er velkommen til at booke en gratis vejledende behandling, hvis du går med tanker om Botox og fillers.
Bestil et opkald fra NUAN her og se vores behandlinger her.