Hvorfor er det vigtigt, at en kosmetisk skønhedsklinik er autoriseret? Hvilken rolle spiller behandlerens uddannelse? Hvad er dine rettigheder som forbruger - især, hvis det går galt? Valget af kosmetisk skønhedsklinik er både afgørende for dit endelige resultat, og din sikkerhed og helbred. Denne guide viser dig, hvordan du kan tjekke, at din kosmetiske skønhedsklinik er sikker.    

I de seneste år er antallet af kosmetiske klinikker vokset. Desværre er kontrollen fra myndighederne ikke fulgt med.

Allerede i 2017 kunne DR fortælle, at danskerne går mere og mere op i deres udseende, og at det førte til en vækst i flere nye klinikker. Her fem år senere er antallet vokset yderligere, men hvor mange klinikker, der reelt er tale om, er ikke 100% til at sige.

Der er opstået et gråt marked af skønhedsklinikker, der ikke følger lovgivningen og bl.a. lader personale uden uddannelse foretage behandlingerne, bruger kopiprodukter, ikke følger procedurer og heller ikke behandler i de rette faciliteter.

Den manglende sikkerhed udsætter potentielt kunderne for alvorlig fare og risiko. I allerværste tilfælde kan det føre til vævsdød, blindhed og dødsfald.

I programmet, "Er der en læge til stede", undersøger DR's kritiske forbrugerprogram, Kontant, netop farerne ved den uregulerede del af skønhedsbranchen.

Som programmet påpegede, så er det lovpligtigt at være registreret behandler og klinik, hvis man skal udføre kosmetiske injektions og laser behandlinger. Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som varetager registreringen, og for at være registreret behandler skal NUAN, ligesom alle andre kosmetiske skønhedsklinikker, vurderes og kontrolleres løbende, ligesom vi også betaler for at være registreret i styrelsens register.

Et af kritikpunkterne i Kontant-udsendelsen er, at Styrelsen for Patientsikkerhed godt nok har et register, hvor kosmetiske speciallægekliniker skal kontrolleres og godkendes for at blive registreret i, men der er ikke nogen kontrolinstans, der sikrer, at alle klinikker, der behandler, er registreret og kontrolleret korrekt.

Det betyder reelt, at du kan drive klinik uden at blive kontrolleret, og det er et kæmpe problem og potentielt livsfarligt for forbrugerne. 

I NUAN er vi meget glade for, at der endelig kommer fokus på sikkerheden i vores branche, og vi håber, at der i en meget nær fremtid kommer langt større kontrol og markant mere alvorlige konsekvenser ved ikke at følge reglerne.

Vi er nemlig en af mange klinikker, der tager vores erhverv og din sikkerhed alvorligt. I værste fald kan det handle om liv og død, og i NUAN mener vi, at det er helt afgørende, at du som forbruger bliver bevidst om, hvor vigtigt det er, at det er en autoriseret klinik, der udfører behandlingerne.

For, at du har de rette værktøjer, viden og kender dine rettigheder som forbruger, har vi samlet denne guide.

 

Sådan sikrer du dig, at din kosmetiske skønhedsklinik er sikker - NUAN

 

Kosmetiske behandlinger skal foretages af en speciallæge eller en kosmetisk sygeplejerske

Der er altid risici forbundet med indgreb. Selv små kosmetiske behandlinger, kan resultere i alvorlige komplikationer. Nogle sjældne tilfælde har fx ført til blindhed eller nekrose, hvor vævet i det behandlede område dør, ligesom der kan opstå alvorlige allergiske reaktioner, dobbeltsyn, svimmelhed eller lignende. 

For at forhindre, at der sker noget med dig – og, at du er beskyttet af loven, hvis uheldet skulle ske - er er en række krav og lovgivning, som vi som en autoriseret klinik skal opfylde. Dem kan du læse her.

Vigtigst af alt, så skal vi som klinik have en læge tilknyttet. Lægen er nemlig garanti for, at vi som klinik overholder Sundhedsstyrelsens regler. 

Derudover skal det personale, der udfører behandlingerne være registreret hos sundhedsmyndighederne. Det betyder, at din behandler enten skal være en speciallæge eller en kosmetisk sygeplejerske.

En kosmetisk sygeplejerske er en autoriseret sygeplejerske, der har en efteruddannelse i kosmetiske behandlinger, og efterfølgende har samlet behandlingererfaring på et privathospital eller en kosmetisk klinik.

Du kan som kosmetisk sygeplejerske i Danmark blive godkendt til behandling med Botox, ikke-permanente fillers såsom Restylane, samt laser.

En kosmetisk sygeplejerske vil desuden være trænet indenfor en række vigtige elementer, der ligger uden om selve behandlingen og teknikker for injektion, såsom:

  • Indgående kendskab til produkternes indhold og virkninger
  • Indgående kendskab til risici, komplikationer og mulige bivirkninger
  • Forståelse for kontraindikationer, altså omstændigheder, der kan gøre en behandling uegnet
  • Forståelse for mekanismerne bag hudens aldring
  • Uddannelse i ansigtets anatomi. 

Læs også: 7 grunde til at skifte dine almindelige hudplejeprodukter ud med klinisk hudpleje.

 Der er ikke nok kontrol med kosmetiske skønhedsklinikker

Du skal have en vejledende konsultation inden din første behandling

Det er et lovkrav, at du først skal til en vejledende konsultation, inden du får foretaget en behandling.

Ved konsultationen hos NUANs sygeplejerske og klinikansvarlige læge, får du både mundtlig- og skriftlig information omkring din behandling. Du har også mulighed for at tage en ven eller anden pårørende med til din konsultation, som du kan vende behandlingen med efterfølgende.

I NUAN siger vi aldrig nej til mennesker, men det sker, at vi siger nej til en behandling.

Når vi siger nej, er det med en god grund. Som sundhedsfaglige har vi nemlig pligt til at rådgive dig om, hvordan du opnår det bedste resultat, og hvad der er pænt og sikkert at få udført. Vi skal også oplyse dig om mulige bivirkninger.

Det er bl.a. derfor, at kosmetiske sygeplejersker skal have viden om ansigtets anatomi. Derudover sikrer den anatomiske viden også, at risici for fejl i behandlingen mindskes markant.

Ved den indledende konsultation kan vi sammen vurdere dine behov og ønsker for behandlingen, og lægge en plan for at opnå de bedste resultater for dig.

Til selve behandlingen følger vi planen, der er lagt og afklarer eventuelle yderligere spørgsmål.

 

Husk, at du er velkommen til at booke en gratis vejledende behandling, hvis du går med tanker om Botox og fillers.

Bestil et opkald fra NUAN eller book en vejledning her.

 

Autoriserede behandlere er sikre - NUAN

Du har krav på mindst 48 timers betænkningstid

Du bør ikke kunne gå direkte ind fra gaden og få foretaget en kosmetisk behandling. Tillader en klinik det, er det et kæmpe rødt flag.

Du har nemlig ikke alene krav på 48 timers betænkningstid, du SKAL have mindst to dage til at tænke dig grundigt om, hvorvidt du vil have behandlingen eller ej, når det handler om Botox, ikke-permanente fillere såsom Restylane, kemisk peeling og sklerosering.

Betænkningstiden er en del af lovgivningen, og skal bl.a. sikre, at du som forbruger ikke bliver fanget og kan presses ud i at få en behandling, du måske i sidste ende ikke ønsker at få foretaget.

En kosmetisk sygeplejerske kan give dig kvalificeret vejledning - NUAN  

Du kan komme til efterfølgende kontrol

Både ved den vejledende konsultation og efter din behandling, får du retningslinjer for, hvordan du skal forholde dig efter din kosmetiske behandling. 

Som en del af din behandlingsplan hos NUAN tilbydes du også en gratis kontrol, hvor vi sikrer os, at du har fået de resultater, du har ønsket med behandlingen og laver touch up ved behov.

  

Behandlingen bør foregå på en rigtig klinik

Når du modtager behandling, så bør det foregå på en rigtig klinik – altså i et lokale, der er indrettet som klinik, har en fast adresse, og som er til at slå op i registeret over autoriserede kosmetiske skønhedsklinikker.

Hygiejnen bør være i top, og klinikken skal være ren og pæn. Det er samtidig vigtigt, at der er de rette hjælpemidler, hvis der skulle ske et uheld.

I NUAN er din sikkerhed vigtigst. Derfor har vi minimum én årlig gennemgang af førstehjælp i klinikken, herunder hjertelungeredning, håndtering af komplikationer, en klar plan og gennemgang af "hvem-gør-hvad", samt øvelser i førstehjælp.

Styrelsen for Patientsikkerhed har et register, hvor du kan slå autoriserede klinikker op. Du finder registeret her og vejledning til at slå op i registeret her.

Derudover har styrelsen søsat en oplysningskampagne, som du kan finde her.

  

Klinikken skal være ren

 

Hvis prisen er god til at være sand…

... så er den det formentlig også.

Kosmetiske behandlinger kan være omkostningsfulde. Det er der flere årsager til. Den ene årsag er, at de ægte, sikre, gennemtestede og godkendte produkter er af høj kvalitet og koster en vis pris. Den anden årsag er, at du betaler for ekspertisen – herunder den rette uddannelse hos behandleren samt sikkerheden.

Prisen kan variere fra klinik til klinik, men blandt de autoriserede behandlere er prislejet rimelig ensartet.

Så får du tilbudt en behandling til en pris, der er markant billigere end andres, bør du blive bekymret.

Det kan nemlig være et meget tydeligt tegn på, at noget er galt. Enten benyttes der produkter, der ikke er tilstrækkeligt effektive, sikre eller er kopier, eller også er behandlingen mangelfuld – der kan også være tale om et miks af de to.

 

Du er sikret gennem loven, når du behandles i en autoriseret klinik

Som Kontant belyser i sit program fra marts 2022, kan klinikker betale et årligt gebyr for at blive kontrolleret, godkendt og registreret som autoriserede behandlere hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Det gør vi ved NUAN.

MEN som programmet også viser, så kan klinikker også vælge ikke at lade sig registrere, og der er ikke nogen sanktioner, kontrol eller bøder forbundet med det.

Det er et kæmpe problem for dig som forbruger.

En kontrolleret og godkendt klinik er nemlig din garanti for, at personalet er trænet og uddannet til at vejlede om- og foretage kosmetiske behandlinger korrekt, og at de kan hjælpe dig, hvis der skulle ske komplikationer i forbindelse med din behandling.

Samtidig er du sikret gennem loven, hvis der skulle ske uheld.

Kontantprogrammet viser, at der i ikke-autoriserede klinikker er større chance for, at du behandles af ikke-sundhedsfaglig person.

Dermed stiger risikoen for fejlbehandlinger markant. Det samme gør risikoen for, at en fejlbehandling har potentialet til at blive livsfarligt.

Sidst, men ikke mindst, så er du ikke sikret gennem loven, men skal igennem en almindelig politianmeldelse.

Dette viste Kontant-programmet også, at der er problemer ved, da sagerne er flere år om at blive løst – hvis de overhovedet bliver det.

 

Husk, du er velkommen til at kontakte NUAN, hvis du har spørgsmål om vores behandlinger, teamets erfaring og vores sikkerhed. 

Bestil et opkald fra NUAN eller book en vejledning her. 

×